Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΣΕΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, το κόμικ


Ο ΣΕΒΑΧ ΚΑΙ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙΣΤΑΝ

Προσαρμογή σε κόμικ της κινηματογραφικής ταινίας CAPTAIN SINDBAD


Captain Sindbad
Κινηματογραφική ταινία της King Brother’s Productions Inc 1963
Προσαρμογή σε κόμικ: Gold Key 1963
Σενάριο και εικονογράφηση: Russ Manning


Το θέμα της ταινίας είναι εμπνευσμένο από τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, έναν από τους ήρωες στο ανατολίτικο παραμύθι “Χίλιες και μια νύχτες”. Βασισμένες στον ίδιο μύθο έχουν  γυριστεί και άλλες ταινίες, αλλά ετούτη απλώς δανείζεται το όνομα του ήρωα και το εξωτικό περιβάλλον με κακοποιά στοιχεία και εξωκόσμια τέρατα δημιουργώντας μια άλλη ιστορία που ουσιαστικά δεν έχει σχέση με τον μύθο των υπολοίπων και γενικότερα με το παραμύθι της Χαλιμάς.
Μέρος της πλοκής έχει περισσότερο σχέση με τον ρωσικό θρύλο του απέθαντου κακοποιού στοιχείου Καστσέι, που αντιστοιχεί στην ταινία με τον σατανικό Ελ Καρίμ, ο οποίος έχει φυλάξει την τρωτή καρδιά του σε έναν απρόσιτο πύργο. Τον πύργο τον φυλάνε τερατώδη όντα, δημιουργήματα του μάγου, όντα που είναι εμπνευσμένα από ανάλογα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Ο Σεβάχ, αφού κατορθώνει να γλυτώσει από τα χέρια του Ελ Κερίμ αντιμετωπίζει τα τέρατα προκειμένου να φτάσει στην καλά φυλαγμένη καρδιά του τύραννου, να την καταστρέψει και να απαλλάξει τον λαό του από τον δυνάστη του…
Ίσως, να μην έκανε όλους αυτούς τους άθλους, αν ο Ελ Κερίμ δεν είχε αποφασίσει να παντρευτεί, παρά τη θέλησή της, την αγαπημένη του Σεβάχ πριγκιποπούλα..
Η συνέχεια και το happy end στις σελίδες που ακολουθούν.

Η σκηνοθεσία ήταν του Μπάιρον Χάσκιν και πρωταγωνιστούσε στον ρόλο του Σεβάχ ο Γκάυ Γουίλλιαμς, γνωστός ως ο Ζορρό στο ομώνυμο τηλεοπτικό σήριαλ της εταιρίας  Ντίσνεϋ κι αργότερα από το γνωστό σήριαλ επιστημονικής φαντασίας “Χαμένοι στο διάστημα”. Στον ρόλο της πριγκίπισσας Τζάνα η Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάιντι Μπρυλ (1942-1991), που την ίδια χρονιά, όπου είχε παίξει στον Σεβάχ, είχε εκπροσωπήσει και τη Γερμανία στη Γιουροβίζιον.  Στον ρόλο του μοχθηρού κι ανίκητου Ελ Καρίμ ο γνωστός για… αντιπαθητικούς ρόλους Μεξικανός Πέδρο Αρμενταρίς (τον θυμάστε σαν Τούρκο κατάσκοπο στην τζεϊμσμπόντικη ταινία “Από τη Ρωσία με αγάπη”; Και δείτε τυχαία συνωνυμία με τον χαρακτήρα στον Σεβάχ: Αλί Καρίμ Μπέη!)
Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Βαυαρία, που ως γνωστόν απέχει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πιο κοντινή θάλασσα!
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουνίου 1963, δηλαδή τέτοιες μέρες πριν από 49 χρόνια.




Η προσαρμογή της κινηματογραφικής αυτής ταινίας σε κόμικ ήταν μια από τις δεκάδες που δημιούργησε η εκδοτική εταιρία Gold Key παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη στο σχετικό αντικείμενο από την Dell στην “Ασημένια Εποχή” του αμερικανικού κόμικ.
Στο εξώφυλλο του τεύχους εμφανίζεται η αισθητική της διαφημιστικής αφίσας αρκετών στιλ κινηματογραφικής διαφημιστικής αφίσας εκείνης της εποχής, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει στην απευθείας σχέση του περιεχομένου του τεύχους με την ταινία την οποία παρουσιάζει με μορφή κόμικ.
Ο Ρας Μάννινγκ, γνωστός εικονογράφος στο είδος της περιπέτειας, ήταν  ήδη έμπειρος και στην προσαρμογή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών με αρκετές μεταφορές στο χαρτί εξωτικών και επιστημονικής φαντασίας ταινιών. Στη συγκεκριμένη ταινία καταφέρνει να αποδώσει πιστά, σχεδόν φωτογραφικά, τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες της ταινίας, καθώς και το ντεκόρ, αλλά αρκετές σκηνές, μεταξύ των οποίων και κάποιες εντυπωσιακές, λείπουν από τα πάνελ του περιοδικού, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τη συνοχή της αφήγησης.
Το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα της εικονογράφησης του Σεβάχ συγκρίνεται και με τις καλύτερες δουλειές του Μάννινγκ, όπως είναι ο Ταρζάν, ο Κόρακ και Μάγκνους το ρομπότ-μαχητής (Magnus Robot Fighter).

Η παρούσα ανάρτηση του κόμικ είναι από τα δοκιμαστικά ενός project, που μου είχε ανατεθεί να σχεδιάσω στις αρχές του ’90. Περιλάμβανε προσαρμογές σε κόμικ γνωστών κινηματογραφικών ταινιών που είχαν εκδοθεί από εκδοτικούς οίκους όπως η Dell, η Gold Key και άλλες αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές  εκδοτικές εταιρίες. Είχαν αρχίσει να ετοιμάζονται, επίσης και οι προσαρμογές από δυο ελληνικές ταινίες αναλόγου περιπετειώδους περιεχομένου  σε προσαρμογή από Έλληνες εικονογράφους.
Για λόγους, που δεν έχουν να κάνουν εδώ, η ιδέα έμεινε στα χαρτιά, ή για την ακρίβεια σε μερικές σελίδες σε proofs.
Τα μοναδικά δικαιώματα που έχω είναι αυτά της μετάφρασης, ενώ όλα τα άλλα ανήκουν φυσικά στις εταιρίες που τα εξέδωσαν και στους δημιουργούς τους, αφού και τα copyrights για την ελληνική έκδοσή τους έχουν πάψει πλέον να υφίστανται, όπως άλλωστε, έχει πάψει να υφίσταται και ο εκδοτικός οίκος που θα εξέδιδε τη σειρά.
Η παρούσα ανάρτηση με την προσθήκη του μεταφρασμένου κειμένου στα “συννεφάκια” και κάποιες μικρές ψηφιακές επεμβάσεις στην εικόνα, λόγω του ότι τα κοντά 20 χρόνια είχαν αφήσει φανερά ίχνη φθοράς στα χρώματα, του έτσι κι αλλιώς πρόχειρου δοκιμαστικού, δεν αποσκοπεί στην εμπορική εκμετάλλευση του κόμικ. Αποσκοπεί μόνο σε ψυχαγωγία και ενημέρωση για την ύπαρξη αυτού του υλικού. Σύντομα, ελπίζουμε να καταφέρουμε να ανεβάσουμε στο blog και τα 3-4 ακόμα κόμικς, από εκείνο το project, τα οποία είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται και έχουν διασωθεί τα δοκιμαστικά τους.
Να σημειώσουμε, ότι τωρινή προσθήκη είναι και η εικονογράφηση αυτού το εισαγωγικού σημειώματος με αφισέτες και lobby cards από την ταινία.
Γ.Β.

Το τρέιλερ της ταινίας
 Ολόκληρο το κόμικ θα δημοσιευτεί σε τρεις συνέχειες

Α'μέρος














Ποιος θανάσιμος κίνδυνος απειλεί τον Σεβάχ και το πλήρωμά του;
Το δεύτερο μέρος θα αναρτηθεί την Τρίτη

2 σχόλια:

  1. Αυτό είναι το καλό με σένα...κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι νέο που δε γνώριζα.Πολύ-πολύ ενδιαφέρον! Η ταινία είναι αρκετά καλή, γνήσια ψυχαγωγική και το κόμικ εξίσου αξιόλογο. Έχω ερώτηση όμως: ποιές ήταν οι 2 ελληνικές ταινίες δράσης που θα γίνονταν κόμικ??? λύσε μου την απορία...ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι δεν γνώριζες, καλέ μου φίλε; Την ταινία δείχνεις να την έχεις δει είτε σε βίντεο, είτε σε προβολή της από κάποιο κανάλι. Πάντως τη θυμάσαι. Το κόμικ όπως παρουσιάζεται εδώ, το είπα: δεν κυκλοφόρησε ποτέ μεταφρασμένο. Δεν γνωρίζω, αν πήρε άλλος τα δικαιώματά του μετά το 1990... Οπότε, ό,τι το γνωστό, το ήξερες. Όσο για το "ευχαριστώ εκ των προτέρων" σου το... επιστρέφω, γιατί δεν θα θα σου αποκαλύψω τις δυο ταινίες. Πού ξέρεις, μπορεί να έχω κάτι και από αυτές και να το βγάλω σαν έκπληξη!... Sorry, φίλε μου!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή