Ο Τarzan γιορτάζει τα 100 πρώτα χρόνια του
(πού θα μπορούσε καλύτερα;)
Ο Ταρζάν (Τάρζαν, σωστότερα), των πιθήκων, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες της παγκόσμιας λαϊκής λογοτεχνίας έκλεισε τον πρώτο αιώνα της ζωής του!
Είναι σίγουρα ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους όσοι έχουν συνεχή παρουσία στον κόσμο των κόμικς και του κινηματογράφου από τότε που “γεννήθηκαν” ίσαμε σήμερα.
Εκατοντάδες επανεκδόσεις παλιών comic books διαφόρων εκδοτικών οίκων, ημερήσιων και κυριακάτικων στριπς σε εφημερίδες, καθώς και νέες εκδόσεις, κυρίως, graphic novels, δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες από την αυγή του κινηματογράφου ίσαμε την επόμενη που θα είναι έτοιμη για προβολή μέσα στο 2013, τηλεοπτικά σίριαλ, άπειρα video games, παραφερνάλια και μια σειρά κλώνων του -επίδοξοι βασιλιάδες κι αυτοί, όπου υπάρχουν ζούγκλες τόσο στη Γη, όσο και στο διάστημα- στον χώρο του κόμικ και του κινηματογράφου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποσπάσουν μέρος από τη δόξα του.
Στα μέσα Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει αυτό το λεύκωμα- αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Ταρζάν |
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το παλμαρέ του άρχοντα της ζούγκλας, που όμοιό του κανένας άλλος fiction ήρωας έχει να επιδείξει.
Όλα ξεκίνησαν από μια νουβέλα που έγραψε ο “πατέρας” του Ταρζάν ο Έντγκαρ Ράις Μπάρροους και δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Οκτωβρίου του 1912 -δηλαδή πριν από 100 χρόνια ακριβώς- στο pulp περιοδικό “The All-Story”, ένα από τα πιο σημαντικά περιοδικά που διαμόρφωσαν το ύφος αυτού του είδους λαϊκών περιοδικών. Το περιοδικό είχε αφιερώσει το εξώφυλλό του στον πρωτοεμφανιζόμενο ήρωα με τίτλο “Ο Ταρζάν των πιθήκων” και τον συμπλήρωνε ο διευκρινιστικός υπότιτλος “Ένα μυθιστόρημα Ζούγκλας”.
Ο Μπάρροους δεν είχε πρόθεση να δώσει συνέχεια στις περιπέτειες του ήρωά του. Για αυτό και η ιστορία ολοκληρωνόταν με την αναχώρηση του Ταρζάν από τη ζούγκλα προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του στην Αγγλία και του πατρικού του τίτλου ευγενείας. Ωστόσο, η επιτυχία υπήρξε απρόσμενη και μεγάλη με συνέπεια οι εκδότες του περιοδικού να του ζητήσουν να συνεχίσει και με άλλα επεισόδια σε επόμενα τεύχη. Οι περιπέτειες που ακολούθησαν, άλλοτε τηρούσαν κάποια χρονική αναφορά με την πρώτη και άλλοτε αγνοούσαν την εξέλιξή της, από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή του η Τζέιν και μετά.
Εδώ, στον “Δεινοθήσαυρο” γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα του με ένα μικρό αφιέρωμα, όπου κύριος άξονάς του είναι ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο λεξιλόγιο εκμάθησης της ταρζανικής διαλέκτου άνευ διδασκάλου, όπως την είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μπάρροους και το οποίο είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στα ετήσια άλμπουμς (Tarzan- Jungle Annual 1952-1954). Το ντοκουμέντο αυτό πλαισιώνεται και από άλλο, κάπως σπάνιο, υλικό.
Αυτή η αφιερωματική αναφορά δεν ολοκληρώνει όλα όσα θα θέλαμε να πούμε για τον Ταρζάν. Θα επανέλθουμε πάλι και πάλι με ειδικότερα θέματα γύρω από τον αγαπημένο (μας) βασιλιά της ζούγκλας. Το υλικό είναι ανεξάντλητο ακόμα και πέρα από τα όρια αυτού του blog.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΑΡΖΑΝΙΚΑ ΣΕ 15 ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΙΘΗΚΟΚΡΑΥΓΕΣ
ΚΑΙ ΔΥΟ LINKS ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ...ΑΓΓΛΟΜΑΘΕΙΣ
(επειδή οι σημασίες δεν δίνονται μεταφρασμένες στα ελληνικά -ευκαιρία να ακονίσετε και τα αγγλικά σας!)
Τα δυο κείμενα που ακολουθούν -ένα εισαγωγικό στην ιστορία του Ταρζάν και ένα σε πρώτο πρόσωπο από τον Μπάρροους για το πώς άρχισε να γράφει τις περιπέτειές του- είχαν γραφεί για το ειδικό φυλλάδιο που συνόδευε ως ένθετο την έκδοση του συλλεκτικού τόμου "Ταρζάν" με εικονογράφηση των πρώτων αυθεντικών περιπετειών από τον Russ Manning για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου "Περιοδικός Τύπος" το 2007.
1918 |
1919 |
1918 Ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα με θέμα τον Ταρζάν. Έχει γίνει κόμικς από αρκετούς εικονογράφους σε comic book και σε Sunday strips. Επίσης, έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη. |
1931 |
1921 |
1927
1933
1938 |
1935
Ποιος θα είχε αντίρρηση ότι πρόκειται για δυο μακέτες εξωφύλλων που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πίνακες ζωγραφικής; |
1936
1939
Το 1929 ο Ταρζάν αποκτά το πρώτο δικό του κόμικ |
Σελίδα από το αφιέρωμα στον Ταρζάν της ένθετης παιδικής εφημερίδας Fun Time (2000).Κείμενα-επιμέλεια: Γιώργος Βλάχος.
Μια special προσφορά!
Και κλείνουμε με ένα σπάνιο καρέ για παιδικό περιοδικό και μάλιστα στη δεκαετία του '40.
Απεικονίζει την Τζέιν γυμνή σε πρώτο πλάνο, καθώς η νεαρή και όμορφη σύντροφος του Ταρζάν
ξυπνάει πετάγεται από τη σπηλιά τους αλαφιασμένη λόγω πυρκαγιάς στη ζούγκλα αναζητώντας
τον βασιλιά της ζούγκλας, που είχε βγει νωρίτερα για να δει τι συμβαίνει στην επικράτειά του!
Οι δυο αποκαλυπτικές εικόνες είναι στο δεύτερο και στο τρίτο καρέ της αριστερής σελίδας.
...Και για του λόγου το αληθές, να τα δυο αυτά καρέ σε zoom in που λένε και στην κινηματογραφική ορολογία!
ΤΕΛΟΣ
Πάντα μας εκπλήσσεις με κάτι όμορφο, Γιώργο. Κάθε σου ανάρτηση είναι και μια πηγή γνώσης για εμάς! Καλώς ήρθες ξανά ανάμεσά μας! (φοβερό το τελείωμα του άρθρου σου)...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη επιστροφή! Σπουδαία ανάρτηση! Να είσαι πάντα καλέ φίλε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή