Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


Για την ιστορική αναδρομή των Ολυμπικών Αγώνων στο αδελφό blog του Dino RetroSportivo η αναφορά σε κάποιες διοργανώσεις-σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας τους χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ -ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΗ ΣΤΟΝ ΛΙΟΥΙΣ” (εκδόσεις “Σμυρνιωτάκη”, 1988), όπου πρωταγωνιστής και σούπερ αθλητής στην ενότητα παρουσίασης των ολυμπικών αθλημάτων ήταν ο δημοφιλής εκείνη την εποχή κόμικ χαρακτήρας Ροζ Πάνθηρας του οποίου τα δικαιώματα χρήσης σε παιδικά εκπαιδευτικά βιβλία είχε ο εκδοτικός οίκος.
Η εικονογράφησή με ευρηματικά γκανγκς στο στιλ των καρτουνίστικων περιπετειών του Ροζ Πάνθηρα οφείλεται στον εικονογράφο Νίκο Ζήκο.

Σε αυτόν εδώ τον χώρο, ως πιο αρμόδιο για ό,τι έχει σχέση με κόμικ και καρτούν παραθέτουμε όλα εκείνα τα σκίτσα του βιβλίου, που πέρα από το βιβλίο, για το οποίο είχαν αποκλειστικά δημιουργηθεί, πουθενά αλλού δεν έχουν δημοσιευτεί, από όσο τουλάχιστον γνωρίζω.
Έστω και με καθυστέρηση 24 χρόνων γίνεται τώρα η οφειλόμενη αναφορά στον δημιουργό τους εικονογράφο, που στο βιβλίο εκ παραδρομής είχε παραλειφθεί, χωρίς ευθύνη του συγγραφέα, του οποίου η συνεργασία με τον εικονογράφο για το θέμα του κάθε σκίτσου είχε υπάρξει άψογη στο δημιουργικό επίπεδο.
1 σχόλιο:

  1. Υπέροχα σκίτσα, πραγματικά! Παρεμπιπτόντως Γιώργο μου, θυμήθηκα την εκπομπή "ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ" με το Νάσο Αθανασίου, που ψήφιζαν τηλεφωνικά οι τηλεθεατές για ένα φιλμάκι της αρεσκείας τους (μεταξύ 3-4 επιλογών) και όλο κέρδιζε ο Ροζ Πάνθηρας. Ήταν απόλαυση για εμάς τα παιδιά τότε, αυτή η προβολή λίγων λεπτών κινουμένων σχεδίων, στο τέλος της εκπομπής! Τι χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή